Com fer rendible la gestió forestal?

L’aforestació del territori com a conseqüència de l’abandonament de la gestió agroforestal i ramadera afegeix més pressió als impactes del canvi climàtic al nostre país, d’acord amb els resultats obtinguts en el marc del Life MEDACC, i d’acord amb el seguiment i avaluació de l’ESCACC. Aquesta major aforestació, en un context d’increment de la temperatura –i, per tant, de l’evapotranspiració- i de reducció de les precipitacions en capçalera (tal i com reflecteix el Tercer Informe sobre el Canvi Climàtic a Catalunya), contribueix a la reducció de cabals als nostres rius i, en conseqüència, a la menor disponibilitat d’aigua.

Aquesta diagnosi genèrica coincideix amb la del massís de les Gavarres i, per aquest motiu, s’han volgut explorar vies de finançament per fer rendible la gestió forestal. El resultat ha estat un taller d’escenaris de transformació precedit d’una quarantena llarga d’entrevistes a multitud d’actors diferents. I ha estat així que reunint empresaris, propietaris forestals, administració, emprenedors, hotelers, vinaters, suraires, científics, alcaldes, bombers, etc., cadascú amb les seves diferents perspectives, idees i dogmes, el taller de dos dies ha pot concloure amb un pla d’acció concret per a les Gavarres en l’horitzó 2025. Un pla que en breu es posarà a disposició de tothom.

A continuació podeu mirar un vídeo resum del taller sobre les Gavarres:

2 thoughts on “Com fer rendible la gestió forestal?

 1. Ara resulta que és el bosc qui eixuga els rius?, no són totes les derivacions de canals, pous (legals i il·legals), captacions per a l’aigua de boca, per la indústria, i per a l’agricultura (estem exportant milers de litres d’aigua en forma d’aliments i productes), el mateix escalfament del planeta que provoca sequera i pluges torrencials, etc.?
  Que jo sàpiga, en zones amb moltíssima més extensió de bosc que a Catalunya (i boscos realment més vells que aquí), hi plou com en altres llocs, o més, i els rius van molt més plens. De fet en els boscos es produeix l’anomenada “bomba biòtica” que demostra que els boscos afavoreixen la pluja, i per això en zones tropicals hi plou més que en lloc, per la presència del bosc, i no pas al revés.
  El fet que en zones àrides la plantació d’arbres s’hagi comprovat que pot reduir el cabal dels rius, perquè hi plou poc ja de per si, no vol dir que aquí ens passi el mateix. Busqueu realment els motius humans de la falta d’aigua als rius, i si us plau, deixem de culpabilitzar el bosc, i ajudem a recuperar BOSCOS amb cara i ulls, i no pas arbredes escanyolides, intervingudes contínuament

  • Bon dia Ferran i disculpa el retard en la nostra resposta. Com afirma el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF), en els boscos mediterranis no pot fer-se gestió forestal sense tenir en compte els fluxos d’aigua. Hom calcula que en boscos mediterranis només entre un 15 i 20% de la precipitació es tradueix en aigua blava. Articles publicats a prestigioses revistes científiques i treballs recents validen el fet que els boscos mediterranis sense gestionar disminueixen encara més aquests percentatges.

   Naturalment que una de les causes de la disminució d’aigua als rius és conseqüència de l’increment de consums. Quan hom proposa tornar a fer gestió dels nostres boscos no és només per assegurar més aigua blava als rius mediterranis, sinó també per fer-los menys vulnerables als impactes del canvi climàtic: grans incendis forestals, sequeres i plagues.

   Gràcies per publicar les teves observacions sobre el tema!

Deixa un comentari