Entra en vigor l’Acord de París

Séance pleinière de la COP21 pour l’adoption de l’accord de Paris (Salle Seine - Le Bourget)

Avui ha entrat en vigor l’Acord de París, que va ser aprovat a la Cimera del Canvi Climàtic (COP 21) que va tenir lloc el desembre de l’any passat.  I ho ha fet en poc menys d’un any, fet força significatiu. Penseu que l’únic precedent, el Protocol de Kyoto, va necessitar 8 anys perquè el ratifiquessin prou països.

La major part de la societat ha valorat aquest acord com un èxit. És cert que queda molt per fer, gairebé tot. Però, després de més de dues dècades de negociacions internacionals infructuoses, el marc d’actuació global i a llarg termini que estableix l’Acord de París és esperançador. És un bon instrument per donar cobertura i impulsar l’acció climàtica dels governs en les properes dècades, en les que caldrà desenvolupar-lo i complir-lo.

La primera prova per copsar la voluntat real dels Estats per avançar en la lluita contra el canvi climàtic la podrem veure en pocs dies. Dilluns vinent, 7 de novembre, començarà la COP 22 a Marràqueix. Allà, i fins el 18 de novembre, tots els països hauran de començar  a treballar per  desenvolupar allò que va quedar escrit a París.

Aquesta no serà una cimera amb un impacte mediàtic comparable a l’anterior. Però això no s’ha de percebre com una mala notícia o un desinterès general pel tema. Desprès d’un gran acord polític, ara ve el temps per treballar i avançar en un àmbit més tècnic. El Govern de la Generalitat serà present, com sempre ha anat fent, en aquesta nova cimera. Juntament amb d’altres governs regionals, manifestarà el seu compromís en la lluita contra el canvi climàtic i farà evident com només des de l’actuació de tots els nivells és possible poder reeixir en aquest repte global.

Pots consultar l’Acord de París i la ratificació de l’Acord per part del Govern de la Generalitat.

Deixa un comentari