Participació del Govern de Catalunya a la Cimera de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides

El Govern de Catalunya, a través de la delegació del Govern als Estats Units i del Departament de Territori i Sostenibilitat, ha estat present a la Cimera de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, que s’ha celebrat a Nova York entre el 25 i el 27 de setembre, amb una participació de més de 9.000 persones. En aquesta cimera, els 193 membres de les Nacions Unides han adoptat la nova Agenda 2030 per a un Desenvolupament Sostenible que estableix 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

El Secretari General de les Nacions Unides, Ban Ki-moon, va obrir la cimera amb aquestes paraules: “La nova agenda és un compromís dels líders per a tota la gent del món. És una visió universal, integradora i transformativa per  un món millor. És una agenda per a la gent, per eliminar la pobresa en totes les seves formes. (…) i en la que no vol deixar a ningú enrere”. Així doncs, aquesta nova agenda marcarà les polítiques de desenvolupament sostenible dels governs de tot el món pels propers 15 anys i, per tant, també les de la Generalitat i les dels ajuntaments de Catalunya.

Amb aquesta fita, el desenvolupament sostenible ha agafat una rellevància mai vista, tant temàticament com organitzativa. Per una banda, l’Agenda per al Desenvolupament, amb els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni, i les polítiques internacionals de sostenibilitat, han convergit en una única agenda: l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, on els ODS constitueixen l’element central i de cohesió de la sostenibilitat social, econòmica i ambiental. Per altra banda, el nou Fòrum Polític d’Alt Nivell que té el mandat de garantir el compliment d’aquesta nova Agenda, transforma l’organització onusiana i n’eleva significativament la responsabilitat política.

La implementació de l’Agenda 2030, el veritable compromís

Els 17 ODS –objectius universals, integradors i ambiciosos- seran els que guiaran la implementació de l’Agenda 2030 amb les seves fites i els indicadors de progrés. Les temàtiques que aborden van des de la pobresa, la fam, la pau, la salut, l’educació, les desigualtats, la inclusió, la prosperitat econòmica, la protecció del planeta, la lluita contra el canvi climàtic, les ciutats i els territoris, l’energia, el consum i la producció sostenibles i la governança.

Els ODS són el resultat d’un procés de negociació que s’ha estat portant a terme en els darrers tres anys després de la Cimera de Rio+20 (2012), el qual ha estat valorat amb una participació sense precedents de la societat civil i de les parts interessades. Catalunya, a través de la Xarxa de Governs Regionals per al Desenvolupament Sostenible (nrg4SD), membre organitzador del grup d’interès oficial d’autoritats locals, ha contribuït especialment a que aquesta agenda  reconegui el paper dels governs regionals i locals en les polítiques relacionades amb el desenvolupament sostenible. Aquest treball, però, encara continua: cal seguir reivindicant el caràcter governamental de les regions i les seves responsabilitats en aquesta nova estructura de governança de les Nacions Unides que coordinarà la implementació de l’agenda i els objectius.

Trobada de l'nrg4SD

És altament probable que aquesta Cimera tingui importants repercussions a Europa, de la mateixa manera que la Cimera de Rio de 1992 va desencadenar el llançament de la Carta d’Alborg (1994), motor de transformació de les polítiques de sostenibilitat regionals i locals arrel de l‘impuls de les Estratègies de desenvolupament sostenible i les Agendes 21 locals que s’ha desplegat abastament per tot el nostre país. És per això que es pot afirmar que Catalunya estarà molt ben posicionada per impulsar les estratègies futures d’implantació dels ODS  a tots els nivells governamentals, fet que s’ha posat de manifest durant la reunió amb tots les regions de nrg4SD. Aquesta trobada, organitzada el dia 25 de setembre en el marc de la Cimera, representants de la Generalitat de Catalunya van exposar l’intern treball realitzat des de la Cimera de Rio+20, així com la primera aproximació als ODS per Catalunya que constitueix l’Informe de Balanç del Grau de Sostenibilitat, publicat el 2014.

Diàlegs i actes rellevants

Durant la cimera i després de l’adopció de l’Agenda 2030, s’han portat a terme 6 diàlegs interactius al voltant de les principals temàtiques dels ODS. Aquests diàlegs han començat amb la projecció d’una sèrie de vídeos titulada “The Story you are shaping de la companyia HUMAN.

Durant la Cimera, Catalunya, com a colíder de nrg4SD, va organitzar una reunió de treball on els membres van presentar les propostes d’implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible en les respectives regions. Al llarg de la trobada es va reforçar el contacte entre els membres de la xarxa i es van intercanviar experiències sobre les polítiques de desenvolupament sostenible.

A més, representants de nrg4SD van intervenir en el diàleg interactiu sobre el creixement econòmic i la promoció del consum i la producció sostenibles, i la delegació de Catalunya va assistir al diàleg interactiu sobre partenariat global.

La delegació de Catalunya també va participar activament en diversos actes paral·lels sobre la implementació dels ODS a nivell regional i local, organitzats per la Global Taskforce for Local and Regional Governments for Post-2015 Development Agenda for Habitat III i Communitats, i sobre la futura COP de Clima a París, organitzats pel Climate Group. Entre els actes organitzats pel Climate Group, destacar l’acte públic de  subscripció del Memoràndum d’Entesa (Under 2 MOU) entre múltiples regions, estats i ciutats d’arreu del món, entre els que hi ha Catalunya, per lluitar contra el canvi climàtic.

En coherència amb la transcendència d’aquest esdeveniment i la rellevància del document aprovat, s’ha llançat la campanya de comunicació ciutadana “Objectius globals” per donar a conèixer els ODS i afavorir així la seva implantació a tots els països. La campanya compta amb el suport de celebritats com Beyoncé, Meryl Streep i Stephen Hawking. A Catalunya, aquesta campanya arribarà a finals d’any amb activitats divulgatives i exposicions, que esperem que tingui tanta repercussió com ha tingut en altres països europeus.

Així doncs, amb l’aprovació de l’Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible i l’ambiciós  acord mundial per aturar el canvi climàtic que esperem s’assoleixi a París el proper desembre en el marc de la COP 21, farà que el 2015 deixi una empremta memorable en el calendari de la sostenibilitat mundial.

Deixa un comentari