Noves proteccions antiallaus a la xarxa viària de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà

El Departament de Territori i Sostenibilitat va iniciar la tardor passada treballs d’instal·lació de noves proteccions antiallaus a la xarxa viària de la Val d’Aran i el Pallars Sobirà. Aquests treballs permetran millorar la seguretat viària i disminuir les incidències causades per la neu en el trànsit a les carreteres de la zona, amb una especial atenció a la C-28. L’actuació s’emmarca en el programa que el Departament de TES desenvoluparà per evitar allaus, en coordinació amb el Conselh Generau d’Aran i els ajuntaments del territori.

Les obres, amb un pressupost d’1,3 MEUR, tenen com a objectiu reduir les afectacions a la circulació del trànsit que pateix periòdicament aquesta zona per allaus de neu procedents de les muntanyes adjacents mitjançant la construcció de barreres antiallaus en les vessants. En el cas de la C-28, aquestes allaus sovint comporten el tancament del Port de la Bonaigua, que connecta la Val d’Aran i el Pallars Sobirà.

Les barreres antiallaus previstes són estructures metàl·liques elàstiques que, situades en la zona d’inici i generació de l’allau, permeten frenar el mantell de neu i impedir que llisqui fins a la carretera. En concret, les funcions d’aquestes barreres són proporcionar un suport addicional a la neu per evitar l’inici de l’allau; limitar la propagació i el volum de l’allau mitjançant la creació d’una discontinuïtat i aturar petits allaus per tal d’impedir que vagin guanyant volum.

Les estructures que s’estan instal·lant estan formades per panells fabricats amb malla de cable que s’uneix a unes bigues metàl·liques en forma de creu i se subjecten al terreny mitjançats ancoratges i cables. Els panells se situen en fileres, en sentit perpendicular a l’avenç del possible allau.

En total, s’instal·laran 1.500 metres de barreres antiallaus. S’ubicaran principalment en el tram de la C-28 comprès entre Baquèira i Tonyon, al municipi de Naut Aran. Així mateix, s’instal·laran proteccions antiallaus en punts de la C-28 al terme d’Alt Àneu (Pallars Sobirà), a la zona de la Peülla, i de la carretera d’accés a Beret (C-142B). Les obres finalitzaran la tardor vinent.

Fins al moment s’han col·locat uns 195 panells, que cobriran uns 600 metres de longitud (cadascun dels panells cobreix 3,1 metres de longitud).

Deixa un comentari