La mobilitat intel·ligent i la qualitat de l’aire

Segons l’últim informe de l’Agència Internacional de l’Energia, Barcelona ocupa la setena posició en el rànquing de les primeres 10 ciutats on és més fàcil desenvolupar iniciatives de mobilitat elèctrica. A més, és el lloc on aquesta tecnologia s’està implantant més ràpidament. Bona mostra d’això és la decisió que ha pres l’empresa Nissan de fabricar el seu primer vehicle comercial 100% elèctric a casa nostra. Es tracta de la nova furgoneta e-NV200, amb 170 quilòmetres d’autonomia i cable per a la recàrrega en un endoll convencional. Aquest matí, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha visitat les instal·lacions de l’empresa, a la Zona Franca, on avui s’han començat a produir els primers models. Des d’aquí, la furgoneta s’exportarà a tot el món.

La tecnologia elèctrica aplicada als vehicles comporta una evident reducció de la contaminació atmosfèrica. És per això que el Departament de Territori i Sostenibilitat duu a terme diverses iniciatives per incentivar la mobilitat sostenible, que passa, a més de l’electrificació dels vehicles, també per l’ús de combustibles alternatius, més nets, o per la gestió intel•ligent de la mobilitat. En aquest sentit, s’han encetat col•laboracions amb empreses privades per tirar endavant diferents projectes, emmarcats en la redacció i execució del Pla de millora de la qualitat de l’aire:

Col•laboració amb el Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya. S’estan explorant línies de treball conjuntes, i està previst treballar per a una gestió integral de la mobilitat, des de l’elaboració de planificadors de rutes a l’optimització de l’ús dels Park&Rides.

Participació a la Plataforma LIVE, de promoció del desenvolupament industrial i tecnològic de la mobilitat sostenible i del vehicle elèctric.

Participació en grups de treball amb Volkswagen-Seat per al desenvolupament d’infraestructures sostenibles en àrees urbanes i vehicles de baixes emissions.

Conveni amb Barcelona Centre Logístic i CILSA per a l’adopció de bones pràctiques ambientals en el sector de la logística i el transport.

Conveni amb Nissan per a la cessió d’un vehicle elèctric i amb Repsol Butano per a la d’un cotxe amb gas liquat del petroli (GLP).

• Un altre conveni amb Repsol Butano per al foment d’estacions de recàrrega de GLP. Actualment hi ha 45 estacions d’aquest tipus a tot Catalunya i la previsió és de disposar-ne de 55 abans d’acabar l’any.

• S’està tramitant un acord amb Gas Natural Fenosa per impulsar el gas natural vehicular.

El Departament de Territori i Sostenibilitat impulsa, a més, la compra verda pública. Ha editat la Guia per a l’adquisició verda de vehicles.

Deixa un comentari