La Cartoteca digital de l’Institut Cartogràfic supera els 62.000 documents descarregables gratuïtament online

La Cartoteca digital, el fons de l’Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC) accessible per Internet, supera ja els 62.000 documents descarregables gratuïtament online mitjançant la seva pàgina web. Si hi esteu interessats, podeu obtenir versions d’alta resolució de 60.411 documents digitals, 127 llibres i 1.497 mapes georeferenciats pels mateixos usuaris. La Cartoteca digital és la punta de llança de la Cartoteca pròpiament dita de l’ICC, on es preserven més de 600.000 documents de tot el món, com ara mapes, fotografies aèries, atles i globus consultables presencialment, a més de 200 instruments antics, tant de navegació com utilitzats per confeccionar mapes.

A més de documents que permeten reconstruir la vida als pobles i ciutats catalanes, o les transformacions de les ciutats industrials, la Cartoteca custodia tresors com ara un exemplar original de “Geographia Universalis”, de Claudi Ptolomeu, en la seva edició de 1542, o bé un mapamundi incunable de l’any 1493. Precisament, la cobertura mundial que ofereix el fons de la Cartoteca és un dels seus principals valors, a l’abast del ciutadà interessat.

La Cartoteca s’estructura en tres fons principals: el fotogràfic i documental, el bibliogràfic i el cartogràfic.

El fons fotogràfic està constituït per la fototeca i pels fons especials. La primera preserva més de 350.000 fotografies aèries fetes des del 1941 fins a l’actualitat, molt útils per l’estudi de les transformacions territorials, mentre que els fons especials són fruït de les donacions de particulars, com és el cas de la col•lecció del geògraf Gonçal de Reparaz o de l’arxiu del Servei Meteorològic de Catalunya.

El fons bibliogràfic, de la seva banda, està constituït per diverses publicacions de temàtica cartogràfica, geogràfica i històrica des del segle XVI fins a l’actualitat. En aquest fons es conserva una gran col•lecció d’atles —antics, moderns, universals o parcials i temàtics—, d’edicions facsímil —és a dir, reproduccions exactes— de les grans obres de la cartografia universal i també diversos incunables.

El fons cartogràfic conforma el cos central de la Cartoteca, amb més de 300.000 mapes, vistes urbanes i plànols antics i moderns de tot el món, des del segle XV fins a l’actualitat. La majoria són impresos, tot i que es conserva una petita mostra de manuscrits i facsímils. Entre les curiositats, es poden trobar vistes del front de l’Ebre amb les cotes de les muntanyes marcades per les tropes italianes aliades del franquisme, o bé un globus del planeta Mart procedent de l’antiga URSS.

En aquest fons es poden trobar autèntics tresors de la cartografia, com els primers mapes que es van imprimir al 1606 als Països Baixos del Nou Continent que s’havia descobert més d’un segle endarrere, o bé una carta nàutica portolana —un mapa dels ports del Mediterrani— manuscrita, feta a Messina el 1570. Així mateix, l’ICC conserva un mapa de 1660 de com quedava Catalunya després del Tractat dels Pirineus, que va suposar la cessió a França de Rosselló i part de la Cerdanya, realitzat tot just un any després de la signatura del document.

A més d’aquests fons, l’Institut Cartogràfic ha anat aplegant al llarg de la seva història diversos instruments antics que servien per confeccionar mapes o per navegar. A aquesta col•lecció s’hi van sumant l’instrumental del propi Institut que va quedant obsolet per l’evolució tecnològica. Així, actualment la Cartoteca conserva més de 200 peces, com ara un teodolit —un instrument de medició— de la segona meitat del segle XIX, utilitzar per fet aixecaments geogràfics.

Documents a l’abast de tothom

La Cartoteca del Cartogràfic està oberta a la consulta presencial de qualsevol ciutadà interessat, en horari de matí, tot i que no permet el préstec extern. Al seu extens catàleg es pot accedir in situ o bé per Internet.

A banda, des de fa anys l’Institut impulsa una gran tasca de digitalització del seu fons, cosa que permet posar a l’abast de tothom versions digitals d’alta qualitat de més de 60.400 documents històrics descarregables gratuïtament.

3 thoughts on “La Cartoteca digital de l’Institut Cartogràfic supera els 62.000 documents descarregables gratuïtament online

 1. El Museu necessitem disposar de la imatge del mapa que es mostra en aquesta pàgina.
  Per reproduir-la en un audiovisual interactiu per a la nostra exposició permanent i pàgina web. Us sol·licitem permís per poder-la reproduir sense finalitat comercial.
  Moltes gràcies, ben cordialment,
  Isabel Ruiz- 26.02.-15

 2. El Museu d’Història de catalunya necessita disposar de la imatge del mapa que es mostra en pàgina 2 del Royaume d’Aragon, del Principaute de Catalogne.
  Per reproduir-la a un audiovisual interactiu per a l’exposició permanent com pàgina web. Us sol·licitem permís per poder-la reproduir sense finalitat comercial. Digueu-nos què hem de fer constar als crèdits de l’audiovisual.
  Moltes gràcies, ben cordialment,
  M.Isabel Ruiz

  Isabel Ruiz- 26.02.-15

Deixa un comentari