La sostenibilitat en equipaments culturals

El Departament de Territori i Sostenibilitat els darrers anys està treballant juntament amb representants del món cultural per a la implantació d’estratègies de sostenibilitat en els establiments culturals. Les entitats culturals estan cada vegada més interessades a assolir i demostrar un sòlid acompliment ambiental mitjançant el control dels impactes de les seves activitats sobre el medi ambient. L’ús de materials i recursos naturals, l’ús d’energia, el comportament ambiental de contractistes i proveïdors són aspectes que els preocupen i que han de controlar.

En aquest context, es va celebrar la setmana passada la jornada “Sostenibilitat en equipaments culturals”, inaugurada per la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran. En la sessió es va presentar la “Guia per a la implantació d’un sistema de gestió ambiental en entitats culturals”, impulsada pel Departament i en col·laboració amb importants entitats culturals el Gran Teatre del Liceu, CosmoCaixa Barcelona, Palau de la Música Catalana, Fundació Pau Casals, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Fundació Joan Miró, Museu d’Art de Girona, Arts Santa Mònica i el Museu de Montserrat. Aquestes entitats tan representatives del nostre país han implantat el sistema de gestió i auditoria ambiental europeu EMAS, un fet molt rellevant en aquest context a nivell europeu ja que es tracta d’una experiència capdavantera a Europa en matèria de gestió ambiental a les entitats culturals.

A la jornada es van presentar també altres eines interessants per a les entitats culturals. Una de elles és el Distintiu de garantia de qualitat ambiental per a equipaments culturals: biblioteques i museus. El Museu de la Colònia Vidal de Puig-Reig, primer museu en obtenir el Distintiu per a aquesta categoria, va explicar la seva experiència. Per obtenir el Distintiu de garantia de qualitat ambiental, l’equipament cultural ha de complir una sèrie de criteris sobre estalvi i eficiència energètica, estalvi d’aigua, gestió de residus, compres, mobilitat, ús eficient d’espais, qualificacions ambientals, sorolls i vibracions, i formació ambiental. També es va anunciar la futura creació d’una nova categoria per a teatres i espais d’arts. El MNAC i la Fundació Pau Casals també van explicar la seva experiència en els àmbits de la Responsabilitat Social Empresarial i l’auditoria energètica, respectivament.

Deixa un comentari