Reflexions sobre la contaminació atmosfèrica a Catalunya

La revista del Col·legi d’Ambientòlegs de Catalunya, .Ambiental, publica en el darrer número el monogràfic “Qualitat de l’aire: el repte de garantir el dret de respirar aire net”. La contaminació atmosfèrica es tracta des de la vessant científica i també des de l’administració. La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, fa una reflexió sobre la situació a Catalunya. En fem un tast…

Assumpta Farran
Directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya

“Per complir els límits de contaminació de la UE hauríem de reduir en un 75% el parc de vehicles de la ciutat”

Ja fa dues dècades que, a Catalunya, es fa un seguiment de la qualitat de l’aire i que hi ha una normativa al respecte. Hem millorat o hem empitjorat des d’aleshores?

Sens dubte, hem millorat. Però anem per passos. Si en fixem en el marc normatiu –les millores ambientals sempre han anat lligades a la regulació–, ens poso un suspens com a país. La llei catalana de contaminació atmosfèrica és del 1983. No podem tenir una llei de fa trenta anys.

Com pot ser que una qüestió que afecta tan directament els ciutadans i la seva salut no estigui més regulada?

La qualitat de l’aire és la germana pobra del medi ambient. D’una banda, perquè la contaminació de l’aire és un problema repartit en nombrosos i diversos petits focus. I, d’altra banda, perquè la irrupció del debat sobre el canvi climàtic ha relegat a un segon pla la qualitat de l’aire. Del 1992 ençà, la contaminació atmosfèrica ha desaparegut del mapa.

Hi ha accions per mitigar el canvi climàtic que són contraproduents a nivell de qualitat de l’aire…

L’impuls del vehicles dièsel n’és un clar exemple. També la biomassa. Les dues polítiques són molt importants, però una ha descavalcat l’altra completament. No s’han mantingut en paral·lel. I no només això, sinó que sense sinergia. Qui gestiona el canvi climàtic no és el mateix que qui gestiona la qualitat de l’aire.

(…podeu seguir llegint a .Ambiental.)

Deixa un comentari