Una via cívica i moderna

Article del conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, sobre el Raval de la Mar al Diari de Tarragona. Publicat el 28-7-2013.

El paisatge del Camp de Tarragona explica moltes coses. Només amb la mirada, el visitant comprèn que es troba en una important àrea urbana i en un motor econòmic de primer ordre. L’extensa xarxa d’infraestructures, la indústria petroquímica, Port Aventura, els camps i platges i les ciutats i viles del Camp formen, en conjunt, un paisatge característic i fàcilment reconeixible. El Catàleg del Paisatge del Camp de Tarragona, aprovat el passat 2012, descriu a la perfecció quins són els trets distintius i les dinàmiques paisatgístiques de la zona, proposant actuacions d’ordenació i millora ens aquells entorns que suporten una major fragmentació i pèrdua de valors.

La Pineda és un nucli que se situa al costat de les dunes i maresmes més ben conservades del Camp de Tarragona, comptant amb una de les platges més reconegudes de la Costa Daurada. És un lloc on natura i activitat econòmica, ja sigui la indústria o el turisme, coexisteixen sobre el territori, El nou Raval de la Mar ha aconseguit harmonitzar economia i paisatge amb la necessitat de relligar el poble de Vila – seca amb La Pineda. És més que una infraestructura: és una zona verda, és un passeig, és un vial, és un carril – bici, és un mur verd i és un mirador. És una mostra que quan sabem fer les coses bé i de manera integrada ens en sortim. És, abans que res, una via cívica!

Però més enllà del resultat, interessa posar sobre la taula quin ha estat el mètode emprat per la realització del Raval de la Mar: un magnífic exemple de col·laboració públic – privada que ens mostra quin és el camí a seguir, sempre sota el lideratge de l’administració pública. Tres administracions, Generalitat, Diputació i Ajuntament de Vila –seca, cooperant de manera estreta i unes empreses que hi ha donat suport des del primer moment, cedint terrenys en benefici del bé comú. Col·laboració i concertació per poder tirar endavant projectes que, com el raval de la Mar, permeten millorar les necessitats locals a la vegada que donen un rabiós missatge de modernitat que ens fa grans com a país.

Per resultat i mètode; per fons i forma. El Raval de la Mar és una fita pel municipi de Vila – seca que servirà per millorar la qualitat de vida i la competitivitat econòmica del municipi, tot plegat integrant-se en un paisatge que, ara més que mai, és un actiu que cal fer valdre.

Deixa un comentari