Sallie W. Chisholm, primera dona en guanyar el Premi Margalef 2013

L’oceanògrafa nord-americana Sallie W. Chisholm acaba de ser escollida com a guanyadora del Premi Ramon Margalef d’ecologia d’aquest any. Es tracta de la primera dona que rep el guardó des que es va crear el premi, l’any 2005. El guardó, d’àmbit internacional, té com a objectiu el reconeixement d’aquelles persones d’arreu del món que s’hagin distingit de manera excepcional en el conreu de la ciència ecològica. La dotació del Premi és de vuitanta mil euros i una peça única i simbòlica en memòria de Ramon Margalef. En edicions anteriors, han estat premiats els científics Daniel Simberloff, Juan Carlos Castilla, Simon A. Levin, Paul Dayton, John Lawton, Harold Mooney, Daniel Pauly i Paul R. Ehrlich.

Chisholm  (Marquette, Michigan, 1947) és doctora en biologia marina per la Universitat d’Albany (Nova York). Actualment treballa als departaments de Biologia i d’Enginyeria Civil i Ambiental del Massachusetts Institute of Technology. També és col·laboradora del Departament de Biologia de la Woods Hole Oceanographic Institution. La doctora ha estat capdavantera en demostrar els efectes negatius de la fertilització de l’oceà a través de l’addició de ferro, un mètode proposat per a l’eliminació de diòxid de carboni de l’atmosfera –causant del canvi climàtic-, argumentant que aquest enfocament podria alterar significativament les xarxes tròfiques marines i els cicles biogeoquímics.

Al llarg de la seva trajectòria, ha rebut nombrosos premis, entre els que destaca la Medalla Nacional de Ciència dels Estats Units, que li ha lliurat el president Obama aquest any 2013. La National Science & Technology Medals Foundation ha elaborat un vídeo que repassa la seva trajectòria.

Deixa un comentari