Cinc cèntims sobre Gro Harlem Brundtland, Premi Internacional Catalunya

El jurat del Premi Internacional Catalunya ha reconegut enguany a Gro Harlem Brundtland per la seva capacitat de “connectar salut i medi ambient, tant amb la prestació directa de serveis com des de l’àmbit polític i estratègic”.

Gro Harlem Brundtland (1939), metgessa i política noruega, on va ser Primera Ministra en diverses ocasions, va establir i presidir la Comissió sobre Medi Ambient i Desenvolupament de les Nacions Unides com a encàrrec del secretari general. Aquesta comissió, comunament anomenada Comissió Brundtland, va publicar l’any 1987 l’informe “El nostre futur comú” que estableix el concepte polític de desenvolupament sostenible com “aquell que satisfà les necessitats de present sense comprometre les necessitats de les generacions futures“. Aquesta definició, tan concisa com contundent, ha determinat l’estratègia de desenvolupament a nivell global i ha inspirat les polítiques, a tots els nivells, que s’han desplegat en els diversos països. Les recomanacions de la Comissió van conduir a la convocatòria de la Cimera de la Terra-Conferència de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament, a Rio de Janeiro, l’any 2012.

La seva activitat en temes de medi ambient i sostenibilitat a nivell internacional continua i , l’any 1998, Brundtland esdevé directora general de l’Organització Mundial de la Salut, és nomenada enviada especial per al Canvi Climàtic el 2007 i el 2010 entra a formar part del Panell d’Alt Nivell per a la Sostenibilitat Global.

La visió de la sostenibilitat de la Dra. Gro H. Brundtland ha inspirat tota una generació de polítics, científics i responsables de grans organitzacions i empreses públiques que tenen en compte la responsabilitat social i el compromís amb la sostenibilitat ambiental.

Diu Brundtland: “Vivim en un món tan afectat negativament per les conseqüències de les activitats humanes que ja ens estan soscavant la qualitat i la sostenibilitat dels nostres recursos naturals. Una energia segura i sostenible per a tots és el compromís més important per als esforços globals a curt i mitjà termini, tant per millorar els drets humans a la vida i la dignitat com per protegir el planeta del qual tots depenem”.

Amb aquest missatge, Brundtland encoratja tant als països desenvolupats com als menys desenvolupats a que canviïn els seus modes de producció i que es reparteixin equitativament les riqueses, fomenta la solidaritat entre estats i defensa la necessitat d’assolir un acord global. El seu discurs ha evolucionat, amb una variació transcendental: si el 1987 afirmava que “tenim una responsabilitat amb les generacions futures”, ara diu que “tenim una responsabilitat no només amb les generacions futures sinó també amb les presents”.

Deixa un comentari