Dia Mundial del Medi Ambient 2013: Actuem contra el malbaratament alimentari

Article de Josep Maria Tost, director de l’ARC

El Dia Mundial del Medi Ambient és un esdeveniment anual que busca ser el dia més extensament celebrat a nivell mundial mitjançant una acció mediambiental positiva. Enguany té com a lema “Pensa. Alimenta’t. Estalvia”, una campanya per reduir el malbaratament alimentari, un problema característic de les societats desenvolupades, que cada any ocasiona la pèrdua de milers de tones d’aliments

Segons la FAO (organització de les nacions Unides per a l’agricultura i l’alimentació), cada any es malbaraten 1,3 bilions de tones de menjar. Aquesta xifra equival a la producció alimentària de tota l’Àfrica Subsahariana. Al mateix temps, una de cada 7 persones del planeta passen gana i més de 20.000 nens de menys de 5 anys moren de gana cada dia.

Tenint en compte aquestes dades tan esfereïdores, els enormes desequilibris i els efectes devastadors que això suposa pel medi ambient, el lema d’aquest any pretén donar a conèixer l’impacte que tenen les nostres decisions alimentàries i com prendre-les estant informats al 100%. Els aliments constitueixen un recurs valuós que cal gestionar iconsumir amb la màxima cura i responsabilitat. Cap aliment, per tant, no pot ser mai considerat un residu.

El malbaratament alimentari ha pres notorietat en els darrers temps a nivell Europeu. Així des de l’any 2008 diverses propostes han estat enfocades per diferents països: el Regne Unit va publicar un estudi sobre el malbaratament alimentari i va llençar la campanya “Love food, hatewaste”, que constitueix una de les experiències de referència contra el malbaratament alimentari a nivell domèstic. Irlanda compta amb un interessant programaadreçat al sector comercial. A Itàlia, més de 40 ciutats estan duent a terme l’experiència “LastMinuteMarket”, que relaciona productors i distribuïdors en possessió d’aliments no venuts i comercialitzablesamb persones i organitzacions d’obres socials que els necessiten. Igualment a Finlàndia, a França i a Portugal, s’han dut a terme diverses accions de sensibilització i informació del malbaratament alimentari.

A Catalunya, l’estudi elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona, a partir del qual hem presentat la guia“Un consum més responsable d’aliments”, ha posat xifres i ha dimensionat el malbaratament en unes 262.000 tones anuals. Això equival a 34,9 kg per habitant i any, un 7% de les adquisicions de menjar sòlid.

Actuar per reduir aquestes dades demana considerar la qüestió des d’una perspectiva transversal que consideri actuacions específiques en cadascun dels esglaons de la cadena alimentària i, de forma paral•lela, abordi altres aproximacions de caire econòmic, ambiental, nutricional, cultural… que influeixen sobre com es consumeixen els aliments socialment.

L’Agència de Residus de Catalunya, des de l’any 2007, col•labora estretament amb la Fundació Banc dels Aliments de Barcelona amb actuacions adreçades a la indústria agroalimentària i la gran distribució. I des de l’any 2004 s’han subvencionat diversos projectes d’ens locals i d’entitats sense ànim de lucre adreçats fonamentalment a la ciutadania, la distribució al menor, les institucions i el canal HORECA. Destaquen els projectes de la OCUC (2005), dels Ajuntaments de Castellar del Vallès (2010), Torredembarra (2010), Cornellà de Llobregat (2010), la Universitat Autònoma de Barcelona (2010) i el Taller Baix Camp (Reus, 2012).Al gener de 2012, el Parlament de Catalunya va aprovar la creació de la Taula d’Excedents Alimentaris, la tasca de la qual es vehicula mitjançant tres grups de treball: distribució d’aliments, captació d’aliments i fons europeus. També cal destacar l’edició, per part de la Universitat Autònoma de Barcelona, de la Guia “Aprofitem el menjar”, adreçada al sector de l’hostaleria, juntament amb la Fundació Alícia i el suport de l’Agència de Residus.

Per altra banda, la col•laboració estreta amb l’Agència Catalana de Seguretat Alimentària ha donat com a resultat la “Guia per a l’aprofitament segur del menjar”, que es presentarà el proper 17 de juny, i un projecte adreçat a les famílies, juntament amb el Departament d’Ensenyament, els resultats del qual es presentaran a la tardor.

Des del sector privat (AECOC) s’ha engegat el projecte “La alimentación no tienedesperdicio, aprovéchala”, al qual s’han adherit més de 200 empreses i operadors logístics. L’Agència de Residus participa en els comitès de prevenció i redistribució d’aliments.

Finalment voldria destacar que actualment estem elaborant elPrograma General de gestió de residus de Catalunya 2013-2020. Aquest nou programainclourà un Pla d’Acció contra el Malbaratament Alimentari a Catalunya, assumintaixí la nova filosofia plantejada a nivell de la Unió Europea “de la gestió del residus a la gestió del recursos”. És un nou repte que forma part de l’Estratègia Europa 20, basada en el creixement intel•ligent, sostenible i inclusiu.

Hem de continuar treballant tots plegats per aconseguir un canvi de comportament i d’actitud encaminat a recuperar el valor dels aliments i a concebre les restes alimentàries com un recurs.

Deixa un comentari