Nou web de la Governança Radioelèctrica

El nou web de Governança Radioelèctrica vol ser un lloc de referència per a oferir informació i transmetre confiança a la ciutadania sobre els camps electromagnètics de radiofreqüència generats per les antenes de telefonia mòbil. L’espai ofereix tota la informació relacionada amb aquest àmbit i permet accedir, en temps reals, a les dades que s’extreuen de la xarxa de monitoratge que hi ha distribuïda pels municipis de Catalunya.

La directora general de Qualitat Ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat, Assumpta Farran, el director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació del Departament d’Empresa i Ocupació, Carles Flamerich i l’alcalde de Manresa i President de Localret, Valentí Junyent, van presentar la nova web al Mobile World Centre de Barcelona davant d’una cinquantena dels ajuntaments als que s’han entregat, amb cofinançament europeu LIFE, els 50 equips portàtils de mesura del nivell de camp electromagnètic, per tal que puguin realitzar mesures en els seus municipis.

L’objectiu d’aquesta trobada ha estat compartir la situació actual i les línies de desenvolupament del projecte de Governança Radioelèctrica i mostrar als representants locals els espais més destacats de nou lloc web de la Governança Radioelèctrica.

El director general de Telecomunicacions i Societat de la Informació, Carles Flamerich, ha destacat la importància de la col·laboració entre administracions per fer possible el desplegament d’infraestructures i serveis de telecomunicacions en un entorn de confiança ciutadana i ha agraït la col·laboració de les administracions locals amb la Generalitat.

En el mateix sentit, el President de Localret, Valentí Junyent, ha qualificat com a de “molt bona eina” el nou espai web perquè proporciona als responsables locals i als ciutadans en general un valuós instrument per eliminar qualsevol prevenció davant els camps electromagnètics de les antenes. El President ha recordat els esforços de Localret perquè els desplegaments de les instal·lacions radioelèctriques es facin de manera respectuosa i curosa amb el medi ambient, el patrimoni urbanístic i el benestar de les persones.

La necessitat de generar confiança entre la ciutadania també ha estat un dels punts destacats per la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, que ha recordat que disposar de dades representatives dels nivells de fons de camp electromagnètic que ens podem trobar en el territori permet conèixer quina és la realitat dels nivells de camp electromagnètic a Catalunya, i pot ser molt útil a l’hora de definir possibles polítiques futures. Assumpta Farran ha afegit que la feina actual “ha de passar de la prevenció al control” i centrar-se “no tant en mesurar les emissions electromagnètiques dels equips, sinó en les emissions que reben els ciutadans”.

El web del projecte

Es tracta d’un espai on es pot consultar les mesures i les normatives vigents relacionades amb els nivells màxims d’exposició als camps electromagnètics de radiofreqüència, aclarir conceptes sobre antenes i telèfons mòbils i consultar els principals estudis internacionals que analitzen la possible relació entre els camps electromagnètics i la salut. Aquest nou lloc web es va activar el passat mes de febrer, coincidint amb la celebració de la vuitena edició del Mobile World Congress a Barcelona, la primera que la ciutat va acollir com a capital mundial del mòbil. Precisament, la trobada també ha servit per traslladar als ens locals la importància que té per a tot el país el fet que Barcelona sigui capital mundial del mòbil fins al 2018 i la necessitat que el territori s’involucri en aquest projecte i el faci seu per fer-ne arribar l’impacte arreu.

Deixa un comentari