400 ppm… Mauna Loa, tenim un problema

Aquest cap de setmana molts mitjans de comunicació s’han fet ressò d’una dada mesurada en un observatori situat a Hawai, i que segurament en escoltar el seu nom ens evoca imatges de platges paradisíaques i collars de flors, imatges que la majoria de nosaltres haurem vist en pel·lícules, documentals o a l’espectacle polinèsic de Port Aventura. L’observatori està situat en un volcà i és justament d’ell que rep el nom, Mauna Loa, que literalment vol dir muntanya alta.

Aquest observatori és un dels centres de referència a nivell mundial en l’estudi de l’atmosfera, i acaba d’informar que ja ha detectat una concentració de CO2 molt propera a les 400 ppm. És una dada puntual i, per tant, és molt possible que quan s’obtingui la mitjana de tot l’any, es situï per sota de les 400 ppm, atès que cal tenir present que la concentració de CO2 a l’atmosfera segueix uns cicles on, coincidint amb les èpoques de màxim creixement de les plantes, tendeix a disminuir per després tornar a augmentar, tal i com reflecteixen els gràfics amb la forma característica de dents de serra.

El problema és que la gràfica és ascendent, de manera que a cada nou cicle la concentració de CO2 és superior a la de l’inici del cicle anterior.

Tornant als mitjans, la pregunta més freqüent que es feien era “què vol dir que s’hagi arribat a les 400 ppm? Què canviarà?” La resposta, una mica desil·lusionadora, és que no canviarà res. No hi haurà canvis de clima dràstics ara que hem arribat a les 400 ppm respecte fa un any que podíem estar a les 394,45 (març 2012 a Mauna Loa). Aleshores, per què tant de soroll? És una nova síndrome, com la que vam patir l’any 2000 amb els ordinadors?

No, no té res a veure amb mil·lenarismes ni amb la numerologia. Malauradament, és més greu. La importància que té aquesta dada és que hem passat de 280 ppm de CO2 de l’època preindustrial a les 400 pmm actuals. D’acord amb el coneixement científic actual ens hem de remuntar 65 milions d’anys enrere per trobar un planeta Terra amb una concentració de CO2 com l’actual i l’ésser humà ho ha fet en un temps rècord: poc més de 250 anys. I el que és més preocupant és que aquella Terra era força diferent a la que coneixem avui, i un altre punt a tenir en compte: l’ésser humà encara havia de fer la seva aparició i per tant no vam haver de bregar sota aquelles condicions. Ara sí que ens tocarà fer-ho com a espècie.

Però si acabem de dir que pel fet que ara haguem arribat a les 400 ppm no es notaran canvis dràstics, per què ens hem de preocupar? No hi ha temes més importants i de més impacte diari?

És ben cert que l’actualitat no és òrfena de notícies dures i punyents, i en una societat cada cop més acostumada a una dinàmica acció-reacció immediata i a un procés de reflexió que ha de tenir l’extensió de 140 caràcters, costa adonar-se que hi ha coses de gran importància i que justament per això transcendeixen la nostra realitat immediata.

Sens dubte una d’elles és el clima. Malgrat els grans avenços fets per l’ésser humà, encara en som extremadament depenents i ja tenim evidències de canvis avui (veure el blog sobre l’estratègia europea d’adaptació), i també sabem que el clima no té un comportament linial i, per tant, desconeixem en quin moment es pot ultrapassar un llindar que acceleri més aquests canvis.

Per això són importants aquestes 400 ppm.

En francès existeix una expressió “faire les 400 coups”, que el cineasta François Truffaut va utilitzar com a títol d’una de les seves pel·lícules més famoses. El significat d’aquesta expressió vindria a ser “fer totes les tonteries possibles”, “comportar-se de manera inconscient”. Aquestes 400 ppm de Mauna Loa no ens estaran recordant justament que la humanitat està seguint aquest mateix comportament?

Salvador Samitier, director de l’OCCC

Deixa un comentari