La gestió de l’energia per a la millora ambiental i la lluita contra el canvi climàtic

L’eficiència energètica és una prioritat per Europa i per Catalunya. Aquesta és la conclusió extreta de la jornada organitzada per la Direcció General de Qualitat Ambiental i l’Institut Català de l’Energia amb l’ajuda d’AENOR, per posar en comú estratègies i eines que permetin a les empreses catalanes gestionar millor l’energia i poder fer de l’eficiència energètica una oportunitat per ser més competitius. L’esdeveniment va despertar molt d’interès: es va comptar amb 220 inscrits i es va haver de tancar les inscripcions dies abans de la celebració.

Aquesta jornada va servir per sumar esforços en aquest repte on convergeixen la protecció ambiental i l’estalvi econòmic.

Diversos representants de l’administració van exposar les novetats normatives en eficiència energètica i les eines que permeten a l’empresa millorar en aquest camp,  com són els sistemes de gestió ambiental, l’ambientalització de les compres de l’administració i les millors tècniques disponibles que recullen tecnologia i bones pràctiques energètiques. També es va explicar que a través del comerç de drets d’emissió de gasos d’efecte hivernacle si som més eficients energèticament podem aconseguir un estalvi econòmic.

AENOR va exposar les avantatges de les auditories i els sistemes de gestió energètica i les certificacions que reconeixen aquest esforç com és la ISO 50001.

En la segona part de la jornada, cinc empreses de sectors molt diversos van exposar la seva experiència en els esforços per a millorar la gestió energètica i van deixar clar les avantatges que els ha suposat i els significatius estalvis que han obtingut.

Com a cloenda, la Directora General de Qualitat Ambiental, va destacar que des de l’any 2011 les inversions en millores ambientals poden gaudir d’una reducció de l’impost de societats del 8%, ajuda que pot ser molt important ara que s’han reduït dràsticament les subvencions públiques: l’any 2012 s’han certificat inversions per 60 milions d’euros en eficiència energètica.

Deixa un comentari