Màxima protecció contra la contaminació lluminosa per a la serra del Montsec

La contaminació lluminosa es caracteritza per l’augment del fons de brillantor del cel nocturn a causa de la dispersió de la llum procedent de la il·luminació artificial. Aquest tipus de contaminació pot tenir efectes pertorbadors sobre la qualitat de vida de les persones i causar alteracions de la biodiversitat, la fauna, la flora, els ecosistemes, l’astronomia, el consum energètic i el patrimoni cultural.

A Catalunya, per protegir el medi ambient a la nit, la il·luminació està regulada a tot el territori i, en funció del lloc on està ubicada la instal·lació d’il·luminació, les seves característiques han de complir amb els requeriments tècnics determinats per la normativa ambiental. Es consideren quatre tipologies de protecció del medi envers la contaminació lluminosa: zones de protecció màxima, zones de protecció alta, zones de protecció moderada i zones de protecció menor.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha resolt fixar l’Observatori Astronòmic del Montsec com a punt de referència, figura màxima de protecció contra la contaminació lluminosa, per a la preservació de l’excel·lent qualitat del cel nocturn de la serralada del Montsec. La resolució protegeix tant l’observatori com els 16 municipis de la seva àrea d’influència, amb una superfície de 1.600 km2: Àger, Alòs de Balaguer, Artesa de Segre, les Avellanes i Santa Linya, la Baronia de Rialb, Camarasa, Foradada, Os de Balaguer, Ponts, Vilanova de Meià, Castell de Mur, Gavet de la Conca, Isona i Conca Dellà, Llimiana, Ivars de Noguera i Sant Esteve de la Sarga.

Les zones d’especial valor astronòmic o natural han de ser protegides enfront de la contaminació lluminosa de manera específica per garantir la preservació de la biodiversitat i assegurar que es mantinguin unes condicions de foscor natural que permetin l’observació del firmament en les millors condicions. Aquestes zones d’especial valor són els anomenats punts de referència. Les especificacions que es demanen fan referència al tipus de làmpades, ja que només se’n poden instal·lar de vapor de sodi o LED ambre (ambdues de color ataronjat) i els pàmpols de les lluminàries no poden emetre més de l’1% de la llum cap al cel.

Si voleu saber més sobre  la contaminació lluminosa, aneu a: http://www20.gencat.cat/portal/site/mediambient/menuitem.718bbc75771059204e9cac3bb0c0e1a0/?vgnextoid=60c930a0bb597210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=60c930a0bb597210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD


Deixa un comentari