Congrés Mundial de la Natura. Dia 2: els ecosistemes com a solució al canvi climàtic

El programa del Congrés Mundial de la Natura té dues grans parts: l’Assemblea de la UICN i el Fòrum, que es combinen al llarg del dia. En l’Assemblea es prenen les decisions sobre el funcionament i el programa de treball de l’organització per als propers quatre anys.

Dissabte va començar el Fòrum, que combina diversos tipus d’activitats, i on es pot prendre el pols de les principals preocupacions, projectes i reptes de la comunitat de la conservació d’arreu del món: els tallers, el campus de la conservació (activitats de formació), els “cafès del coneixement”  (intercanvi d’experiències), els pósters, les presentacions en els diversos pavellons temàtics, els “diàlegs de líders mundials”, els estands de les principals organitzacions, etc…

El fil conductor del Congrés són les anomenades “solucions basades en la natura”, en el sentit que els sistemes naturals i la seva gestió sostenible poden ser una gran oportunitat per afrontar alguns dels grans reptes que la Humanitat té plantejats. Concretament, s’analitza la contribució que la conservació de la biodiversitat i del patrimoni natural pot fer per a la lluita contra el canvi climàtic, la seguretat alimentària, el desenvolupament humà i l’eradicació de la pobresa. Sota el lema “Natura +”, cada dia el Fòrum es dedica monogràficament a un dels grans temes. Dissabte va ser el dia de Natura+Clima.

La gran quantitat d’activitats simultànies fa impossible traçar una panoràmica, ni tant sols aproximada, de tot el que s’arriba a debatre en un sol dia. El web del Congrés, però, permet tenir accés a pràcticament tots els continguts (www.iucn.org/congress).

Hem pogut assistir a un parell de tallers, on l’element comú ha estat una de les paraules més presents en el Congrés: la resiliència, en aquest cas aplicada a la capacitat dels ecosistemes d’afrontar i recuperar-se de les pertorbacions. En efecte, la gestió dels ecosistemes orientada a la resiliència pot proporcionar una resistència més gran als efectes del canvi climàtic. Com han mostrat diversos ponents a diferents llocs del món, pot permetre una millor adaptació i pot contribuir també a la mitigació, no només evitant la deforestació, sinó per exemple gestionant les pastures de manera que puguin capturar més CO2 al sòl, etc… Els ecosistemes han de formar part de la solució al canvi climàtic, han repetit diversos participants.

Deixa un comentari