El V Congrés Mundial de la Natura obre les seves portes

Dia 1

Avui ha començat el Congrés Mundial de la Natura 2012, un esdeveniment que organitza cada 4 anys la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) i que aquest any se celebra a l’illa de Jeju a Corea del Sud.

La UICN és una organització singular, de la qual en formen part governs (estatals, sub-estatals, locals), ONG de conservació i entitats científiques, que fan que sigui l’organització més important i influent del món pel que fa a les polítiques de conservació de la biodiversitat, i en general a les polítiques ambientals.

Els objectius de la participació de la Generalitat de Catalunya al Congrés d’aquest any, a part de contribuir a la governança de la UICN i aprendre de la comunitat internacional de la conservació, són els següents:

  • Continuar reivindicant el paper i la importància dels governs subestatals en les polítiques de conservació de la biodiversitat, sense la implicació dels quals serà més difícil assolir els objectius d’Aichi, aprovats a la COP 10 de Nagoya en el marc del Pla estratègic internacional de biodiversitat. La UICN proposa un canvi en els seus estatuts per reforçar aquest reconeixement, en la línia de la resolució aprovada a Barcelona el 2008.
  • Participar en el taller sobre governança de les àrees protegides, convidats per QLF, i al taller sobre la contribució de les col•lectivitats locals als objectius d’Aichi, convidats pel Comité francès de la UICN. En tots dos casos la Directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, intervindrà en les presentacions del taller, explicant l’experiència adquirida a Catalunya.
  • Presentar dues mocions a l’Assemblea de la UICN, per orientar el seu treball per als propers anys en dos àmbits que ens interessen: la integració dels objectius de la conservació en les polítiques d’ordenació del territori, i la implicació dels governs, a totes les escales, per reduir la petjada ecològica, i sobretot per actuar reduint l’impacte sobre la biodiversitat d’altres països.

La Generalitat de Catalunya ja va participar en la organització del Congrés de l’any 2008 que va tenir lloc a Barcelona, i que va permetre mostrar al món la realitat del nostre país, del nostre patrimoni natural i de les nostres polítiques de conservació de la biodiversitat. El pavelló de Catalunya estava presidit per una exposició amb el títol “Biodiversitat sota pressió”, tota una declaració de les dificultats d’assolir els objectius de la conservació en un territori com el nostre.

Podeu consultar una presentació sobre les polítiques de conservació a Catalunya a la pàgina web del departament.

Deixa un comentari