5 de juny, Dia mundial del Medi Ambient, amb el lema “Una economia verda: t’inclou a tu?”

Avui se celebra el Dia Mundial del Medi Ambient, declarat per les Nacions Unides l’any 1972, ara fa 40 anys. Aquesta diada pretén contribuir a sensibilitzar l’opinió pública sobre la necessitat de protegir l’entorn i preservar-lo per a les generacions futures. El lema d’enguany és “Una economia verda: t’inclou a tu?”, molt relacionat amb la situació econòmica mundial, i entès com una proposta alternativa al model actual. Els principals objectius de l’economia verda, concepte introduït l’any 2010 com a herència del new green deal, són l’ús dels recursos de forma eficient i l’harmonització del creixement econòmic amb la millora del benestar ciutadà.

És interessant conèixer que l’aplicació de polítiques d’economia verda brinda oportunitats que contribueixen a la millora de la competitivitat econòmica. Posem per cas la reducció de costos per una menor utilització d’energia i materials, o la creació d’ocupació en sectors emergents, com les renovables, l’eficiència energètica o la rehabilitació. A Catalunya, gràcies a la col•laboració del Govern amb els principals actors implicats, s’han impulsat iniciatives i projectes de benefici mutu, com ara el Pla d’Electromobilitat, l’impuls als grans centres de producció de renovables, el Pla de l’Energia i del Canvi Climàtic 2012-2020 o la Xarxa de custòdia del territori. A més, s’ha fixat com a prioritat l’elaboració de les polítiques i actuacions més adequades en economia verda.

Un dels principals focus de debat de la Conferència de les Nacions Unides de Desenvolupament Sostenible (Rio+20) que comença la setmana vinent és precisament l’economia verda. Per aquest motiu la Generalitat editarà una Guia de Bones Pràctiques amb experiències d’entitats econòmiques, socials i ambientals de Catalunya.

Si voleu seguir la informació més rellevant de la conferència, ho podeu fer seguint el web creat per la Generalitat, la Diputació i l’Ajuntament de Barcelona www.riomes20.cat.

One thought on “5 de juny, Dia mundial del Medi Ambient, amb el lema “Una economia verda: t’inclou a tu?”

Deixa un comentari