Dia Internacional de la Diversitat Biològica

Per commemorar el Dia Internacional de la Biodiversitat, els propers dies 6, 7, i 8 de juny, el Departament de Territori i Sostenibilitat amb la col·laboració del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Medi Natural, la Universitat de Barcelona (UB) i la Institució Catalana d’Història Natural, (ICHN) organitza les 2ones Jornades de Prospecció biològica de Catalunya. La voluntat és divulgar i organitzar activitats que permetin posar en relleu la biodiversitat i el patrimoni natural de Catalunya, i alhora incrementar el coneixement global de la diversitat biològica del país.

Es tracta d’un treball eminentment de camp que consisteix en obtenir el màxim nombre de cites de tots els grups taxonòmics de fauna i flora del territori definit i posteriorment aquestes dades s’introdueixen al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC).

L’objectiu concret d’aquestes Jornades és recopilar el màxim nombre de citacions biològiques en l’àmbit territorial de la comarca natural del Moianès i de l’espai natural protegit del Moianès i Riera de Muntanyola, recentment ampliat. En general, es tracta d’una zona on hi ha poques dades de biodiversitat i les cites recopilades permetran incrementar el coneixement dels valors naturals d’aquest territori, cosa que, a més a més, incrementarà el coneixement general sobre la biodiversitat de Catalunya. La participació és per invitació expressa a científics especialistes dels diferents grups taxonòmics i el centre logístic, on es muntaran els laboratoris, és a Collsuspina, al Moianès.

Ja l’any 2010 van tenir lloc, al Solsonès, les 1es Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya, amb un notable èxit de participació i de resultats. Les dades obtingudes, que van suposar un increment del coneixement de la biodiversitat a la comarca, es van incorporar al Banc de Dades de Biodiversitat de Catalunya (BDBC).

Internacionalment i tècnicament aquest tipus especial de treball de camp és conegut com a “Bioblitz”. Un grup de científics porten a terme durant 24 hores un inventari biològic intensiu amb l’objectiu d’obtenir el màxim nombre de cites i d’identificar el màxim nombre d’espècies de fauna i flora d’una zona determinada i contribuir així a augmentar i avaluar el coneixement de la diversitat biològica de l’àmbit escollit. També acostumen a tenir un caire més divulgatiu i anar dirigides als ciutadans i públic general o bé a la població escolar.

Aquestes Jornades de Prospecció Biològica de Catalunya tenen la voluntat de celebrar-se en commemoració del Dia Internacional de la Diversitat Biològica, el 22 de maig. L’Assamblea General de les Nacions Unides, el 20 de desembre de l’any 2000 va proclamar aquest dia per commemorar l’aprovació del text de la resolució relativa al Conveni sobre la Diversitat Biològica. (resolució 54/221, de 22 de desembre de 1999)

Podeu obtenir més informació aquí i seguint els tweets de @mediambientcat.

Deixa un comentari