35 estudiants de Catalunya participen a la conferència estatal: Els joves tenim cura del planeta

En representació d’uns 300 centres educatius de secundaria de la Xarxa d’Escoles per a la Sostenibilitat de Catalunya (XESC), 35 estudiants de Catalunya han participat a la conferència estatal Els joves tenim cura del planeta. La trobada ha tingut lloc a Vitòria-Gasteiz, Capital Verda Europea 2012, els dies 25 i 26 de gener.

Delegats i delegades de cinc comunitats autònomes diferents (Catalunya, Canàries, Galícia, Madrid i País basc) han exposat les seves experiències i han compartit les responsabilitats de la Carta Internacional de Responsabilitats acordada a la Conferència Internacional de Brasil al 2010. També han reflexionat sobre les múltiples relacions que es donen entre el centre escolar i el territori i han preparat una sèrie de comunicacions per donar a conèixer les seves conclusions.

La trobada està emmarcada en la Conferència Internacional Els joves tenim cura del planeta, que va iniciar el Brasil amb la invitació dels Ministeris de Medi Ambient i Educació a d’altres països perquè també oferissin als joves un espai educatiu i d’acció ambiental diferent. Més de 60 països van realitzar conferències escolars, regionals i estatals, fins arribar a la Conferència Internacional el juny del 2010 a Brasil. Allà es van trobar uns 300 joves d’arreu del món per redactar la Carta Internacional de Responsabilitats, que ha estat un document de referència d’aquest procés.

Va ser tal l’èxit i la repercussió de la Conferència Internacional, que es va generar la necessitat de continuar oferint aquests espais d’investigació, de reflexió, d’intercanvi i d’acció als joves. Durant aquest curs, s’han realitzat més de 250 Conferències Escolars a tot l’Estat, en les que han participat uns 20.000 nois i noies per a transformar amb la comunitat educativa el seu entorn. S’han realitzat 5 Conferències Autonòmiques. Dels citats 20.000 joves, 101 delegats i delegades es van trobar a Vitòria-Gasteiz. El següent pas serà la Conferència Europa, que es celebrarà a Brussel·les a mitjans de maig. Per això els joves, sota la premissa metodològica “jove escull a jove” van seleccionar als delegats i delegades que els representaran a aquesta trobada.

Ara els joves han tornat al seu centre, amb la motxilla plena d’experiències, noves idees i nous amics i amigues d’arreu del territori per seguir actuant i tenint cura del planeta.

En paraules d’una delegada catalana, Cristina Gimenez, de Tarragona: La conferència a estat un lloc per trobar amics, noves experiències i sobretot per canviar el món poc a poc, i com deia el manifest que entre tots vam redactar. “sabemos que esto no quedará en simples palabras porque somos JÓVENES UNIDOS ACTUANDO HACIA UN FUTURO SOSTENIBLE!”

Deixa un comentari