La serra del Montsec té el millor cel de Catalunya, el més fosc del sud-oest d’Europa

Fins avui se celebra el 4rt Simposi internacional d’espais naturals de cel fosc i el 4rt Camp internacional de cels foscos on la Direcció General de Qualitat Ambiental ha participat activament. Organitzat pel Consorci del Montsec i pel Parc Astronòmic Montsec i, avalat per la UNESCO és una trobada important com és important el fet que se celebri a Catalunya. La serra del Montsec gaudeix del millor cel de Catalunya i és la zona on hi ha el cel més fosc del SW d’Europa. El Parc Astronòmic del Montsec és una institució de referència a Europa per la qualitat d’observació del firmament i per les instal·lacions modèliques que disposa, el Centre d’Observació de l’Univers a Àger i l’Observatori Astronòmic professional del Montsec. I, per aquest motiu, fins al simposi, han vingut experts, astrònoms i naturalistes. De fet, només hi ha un Parc Natural protegit com aquest a tota Espanya, i és el de l’illa de La Palma.

Hi han participat presencialment mig centenars de persones interessades en la contaminació lluminosa d’arreu i, entre els ponents hi ha professionals del món associatiu, universitari, de recerca i de l’administració, els quals són experts en el sector de la gestió i protecció del patrimoni natural i cultural, de la educació ambiental, de l’astronomia, i de la il·luminació, entre altres camps.

La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, ha informat sobre les estratègies i les accions que el Departament de Territori i Sostenibilitat fa i farà a Catalunya, pel que fa a la protecció del cel nocturn i per avançar cap a un desenvolupament sostenible de la il·luminació exterior, de manera que els temes ambientals esdevinguin un del eixos transversals de les polítiques públiques. Per la seva banda, el Cap del Servei per a Prevenció de la Contaminació Acústica i Lluminosa, Sergi Paricio, ha fet una ponència sobre la protecció del cel a Catalunya, en la qual ha informat i analitzat de les accions que es porten a terme des de la Direcció General de Qualitat Ambiental per a promoure i vetllar pel compliment de la normativa ambiental catalana d’ordenació ambiental de l’enllumenament per a la protecció del cel nocturn, la qual és la normativa pionera a Europa.

Per part de la directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran cal destacar “la magnífica feina que està desenvolupant el Director Tècnic del Parc Astronòmic, Salvador Ribas, no només en l’àmbit científic que és inqüestionable, si no també en el treball de vigilància per garantir que els enllumentas artificials, ja siguin públics, privats o, fins i tot, els dels vehicles que afecten als 17 municipis més propers al PAM, es mantinguin sota el control més estricte per tal de garantir la qualitat científica internacional que ha assolit el PAM. També remarcar el compromís que des d’aquest Govern de la Generalitat es donarà el màxim suport a aquesta iniciativa que, se’ns dubte contribuirà a la dinamització del Pallars Jussà i la Noguera mitjançant l’aposta decidida per un turisme científic i cultural.”

Deixa un comentari