FGC guanya el premi Greenbuilding per la reforma de l’edifici Sant Josep

El projecte de reforma de l’edifici de Sant Josep a Vall de Núria, de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, ha obtingut el premi del programa Greenbuilding de la Unió Europea. Aquest programa s’emmarca dins del projecte europeu Intelligent Energy i reconeix les bones pràctiques en matèria de sostenibilitat i eficiència energètica de tots els edificis de la Unió Europea que aconsegueixin com a mínim un 25% d’estalvi energètic respecte els edificis convencionals. En el cas de l’edifici de Sant Josep s’ha arribat a aconseguir un estalvi del 55,8%.

Com aconsegueix aquest estalvi?

La mesura d’estalvi més important que inclou el projecte de reforma de l’edifici és la implantació de la geotèrmia, que és un sistema d’aprofitament de la calor de la radiació solar que s’emmagatzema a l’interior del subsòl de l’edifici per a producció de calefacció i aigua calenta sanitària. També s’ha implantat un sistema de distribució per terra radiant a baixa temperatura i fan-coils (difusors d’aire) de recolzament, i un sistema de gestió i control totalment informatitzat que permet, entre d’altres coses, desactivar la calefacció d’una habitació de manera automàtica si es detecta que les finestres estan obertes. El sistema d’enllumenat també és eficient, amb detectors de presència i làmpades de baix consum (LED).

Per evitar pèrdues d’energia, s’ha fet un envoltament tèrmic de l’edifici, reforçant l’aïllament en forjats, façanes i cobertes i amb la instal·lació de fusteria d’alta densitat i dobles vidres amb cambra d’aire que fan que el conjunt de la finestra tingui molt baix factor de pèrdues.

L’energia geotèrmica funciona de nit i de dia, de forma constant i independent a les condicions meteorològiques de Vall de Núria i implica una menor emissió de CO2 respecte les altres energies i un important estalvi de fins al 60-70% respecte l’ús del gasoil.

Les característiques del terreny del santuari són molt favorables per l’extracció d’aquesta energia. Dóna un rendiment mig anual molt elevat (380%, per 1kW elèctric que es gasta se’n generen 3,8 kW tèrmics), amb una amortització de la inversió estimada en 4-5 anys. També cal considerar la seva seguretat tècnica i baix cost en manteniment, ja que només s’ha de fer el preventiu i de control.

4 thoughts on “FGC guanya el premi Greenbuilding per la reforma de l’edifici Sant Josep

    • Benvolgut Jose Luis,
      l’arquitecte encarregat del projecte de rehabilitació és en Jaume Arderiu.
      Salutacions

Deixa un comentari