El terratrèmol del Japó causa una deformació del terreny de gairebé dos metres

Investigadors de l’Institut de Geomàtica han realitzat una estimació de les deformacions del terreny sofertes a la zona de Sendai, al Japó, com a conseqüència del terratrèmol de l’11 de març i les seves rèpliques. Les dades s’han obtingut a partir d’observacions radar adquirides pel satèl·lit Envisat de l’Agència Espacial Europea. Segons aquest càlcul, el terreny ha patit una deformació co-sísmica associada a aquest terratrèmol de fins 1,69 metres.

A la distància que es troba Sendai respecte l’epicentre  del terratrèmol normalment no es causarien deformacions co-sísmiques però l’excepcional magnitud del fenomen, en aquest cas, ha provocat deformacions considerables.

Mitjançant altres fonts d’informació, com ara les mesures del sistema GPS, se sap que s’ha produït un desplaçament horitzontal d’uns 3 metres en direcció est, 0,5 metres en direcció nord i un enfonsament vertical del terreny que varia entre 0,5 i 1 metre.

L’efecte més important d’aquest desplaçament, segons els experts, és l’enfonsament en direcció vertical, que suposa una baixada del terreny respecte al nivell del mar. Les àrees més afectades poden ser les zones baixes costaneres, on l’enfonsament pot provocar un desplaçament del terreny per sota el nivell del mar. En el pitjor cas, això podria causar la pèrdua de terreny. Aquest és un fenomen semblant al que podria provocar el canvi climàtic, encara que, en aquest últim cas, la pèrdua de terrenys seria provocada per una pujada del nivell del mar.

La deformació es refereix a la línia que connecta el satèl·lit Envisat i la zona observada, que té una inclinació d’uns 41º respecte a la vertical.

Deixa un comentari