Custòdia dels ecosistemes fluvials, un exemple de voluntariat

El Dia Mundial de l’Aigua d’enguany l’afrontem amb els embassaments de les conques internes plens (prop del 95%) i amb l’abastament d’aigua garantit per a un període proper a l’any i mig. A més, amb les noves infraestructures disponibles (dessalinitzadora del Llobregat, connexió dels centres de distribució de Trinitat i Fontsanta, ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, entre d’altres), podrem disposar d’aigua en futures sequeres.

No obstant, sempre s’ha centrat aquesta jornada commemorativa al voltant de la disponibilitat d’aigua, dels problemes de sanejament en moltes ciutats del món i de les sequeres. Aquest any, doncs, l’Agència Catalana de l’Aigua i el Departament de Territori i Sostenibilitat han volgut reconèixer el paper de les tasques de custòdia i de voluntariat en els ecosistemes fluvials, una feina silenciosa però molt efectiva que ens permet disposar d’un entorn fluvial en bon estat, ajudar al manteniment del bosc de ribera i a la preservació d’espècies vegetals autòctones.

Avui, el conseller Lluís Recoder, juntament amb altres autoritats, visita l’estany de Sils per reconèixer la tasca d’aquestes entitats. En aquest sentit, es lliuraran dotze diplomes (i una plantada simbòlica d’arbres) a entitats que, des de l’any 2007 fins al 2010, han desenvolupat projectes innovadors de custòdia de l’entorn fluvial.

Plantada popular d’arbres

A més d’aquest acte, durant el matí se celebren diverses activitats obertes al públic, com la visita guiada pels estanys i una plantada popular d’arbres, que ha comptat amb la participació d’una desena d’alumnes de l’escola Xifra del Departament d’Agricultura, que cursen el cicle de treballs forestals i conservació del medi natural.

Què és la custòdia del territori?

Aquesta iniciativa consisteix en un conjunt d’estratègies i instruments que pretenen implicar els propietaris i usuaris del territori en la conservació i el bon ús dels valors i els recursos naturals, culturals i paisatgístics. Per aconseguir-ho, les anomenades entitats de custòdia cerquen acords i altres mecanismes de col•laboració contínua amb propietaris de terrenys, usuaris del territori, i altres agents públics i privats.

Agència Catalana de l’Aigua

Deixa un comentari