El conseller Recoder visita les obres de la canonada sota de Collserola que donarà més flexibilitat al sistema Ter-Llobregat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Leonard Carcolé, i el gerent d’Aigües Ter Llobregat, Josep Rodriguez, han visitat avui l’evolució de les obres de la canonada que transcorre per sota de Collserola i que aportarà més flexibilitat i garantia al sistema Ter-Llobregat.

La conducció ja està finalitzada en la seva totalitat i a dia d’avui, s’està habilitant la instal·lació dels serveis auxiliars com la ventilació, l’enllumenat, la telefonia, la comunicació per fibra òptica i el sistema anti-incendis. A més, s’està instal·lant el vehicle elèctric de transport (que pot funcionar per control remot), dotat amb sistemes de detecció d’oxigen, de CO2, temperatura i càmera d’inspecció. Així mateix, s’estan desenvolupant els treballs de restauració i urbanització a les boques d’accés al túnel.

Les proves amb aigua s’iniciaran a finals d’abril i la conducció estarà operativa a partir del juny vinent.

Conducció de 15 quilòmetres sota Collserola

La conducció té una longitud propera als 15 quilòmetres i 1.800 mil·límetres de diàmetre en acer que permetrà transportar 4 m3/s, connectant els dos principals centres de distribució d’aigua de les xarxes d’ATLL: el dipòsit de la Fontsanta (situat a Sant Joan Despí), on arriba l’aigua procedent de la potabilitzadora d’Abrera i també de la dessalinitzadora del Llobregat, i l’estació distribuïdora de Trinitat, situada al nord-est de Barcelona i que distribueix l’aigua captada al riu Ter i, en el futur, de la dessalinitzadora de la Tordera.

Els dos centres de distribució no es troben connectats actualment de manera directa i amb capacitat suficient. Per aquest motiu, la nova conducció, que serà reversible, permetrà la circulació de l’aigua de la conca del Llobregat produïda a la dessalinitzadora i a la planta potabilitzadora d’Abrera cap a l’àmbit d’abastament que rep aigua de la potabilitzadora del Ter, incrementant així la flexibilitat i garantia de tota la xarxa i en conseqüència també ajudarà a la recuperació dels cabals del Ter, d’acord amb els criteris del pla de gestió de l’aigua de Catalunya.

El pressupost total d’aquesta actuació és superior als 205 milions d’euros i compta amb finançament del 57% del Fons de Cohesió de la Unió Europea. Les aportacions de l’Agència Catalana de l’Aigua, Aigües Ter Llobregat i el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí completen la inversió.

Cultura de l’estalvi de l’aigua

Durant els tres primers mesos d’enguany, s’han estalviat 13 hectòmetres cúbics d’aigua a la xarxa d’Aigües Ter-Llobregat, en comparació amb la demanda de referència del període 2005-2007, abans de l’última sequera (principis de 2008). Això suposa un descens del 17,4%, una xifra bona part de la qual respon a la interiorització de la cultura de l’estalvi de l’aigua en la societat catalana en els últims anys.

Nota de premsa

Deixa un comentari