El conseller Recoder visita les obres de la canonada sota de Collserola que donarà més flexibilitat al sistema Ter-Llobregat

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Leonard Carcolé, i el gerent d’Aigües Ter Llobregat, Josep Rodriguez, han visitat avui l’evolució de les obres de la canonada que transcorre per sota de Collserola i que aportarà més flexibilitat i garantia al sistema Ter-Llobregat.

La conducció ja està finalitzada en la seva totalitat i a dia d’avui, s’està habilitant la instal·lació dels serveis auxiliars com la ventilació, l’enllumenat, la telefonia, la comunicació per fibra òptica i el sistema anti-incendis. A més, s’està instal·lant el vehicle elèctric de transport (que pot funcionar per control remot), dotat amb sistemes de detecció d’oxigen, de CO2, temperatura i càmera d’inspecció. Així mateix, s’estan desenvolupant els treballs de restauració i urbanització a les boques d’accés al túnel.

Les proves amb aigua s’iniciaran a finals d’abril i la conducció estarà operativa a partir del juny vinent.

Conducció de 15 quilòmetres sota Collserola

La conducció té una longitud propera als 15 quilòmetres i 1.800 mil·límetres de diàmetre en acer que permetrà transportar 4 m3/s, connectant els dos principals centres de distribució d’aigua de les xarxes d’ATLL: el dipòsit de la Fontsanta (situat a Sant Joan Despí), on arriba l’aigua procedent de la potabilitzadora d’Abrera i també de la dessalinitzadora del Llobregat, i l’estació distribuïdora de Trinitat, situada al nord-est de Barcelona i que distribueix l’aigua captada al riu Ter i, en el futur, de la dessalinitzadora de la Tordera.

Els dos centres de distribució no es troben connectats actualment de manera directa i amb capacitat suficient. Per aquest motiu, la nova conducció, que serà reversible, permetrà la circulació de l’aigua de la conca del Llobregat produïda a la dessalinitzadora i a la planta potabilitzadora d’Abrera cap a l’àmbit d’abastament que rep aigua de la potabilitzadora del Ter, incrementant així la flexibilitat i garantia de tota la xarxa i en conseqüència també ajudarà a la recuperació dels cabals del Ter, d’acord amb els criteris del pla de gestió de l’aigua de Catalunya.

El pressupost total d’aquesta actuació és superior als 205 milions d’euros i compta amb finançament del 57% del Fons de Cohesió de la Unió Europea. Les aportacions de l’Agència Catalana de l’Aigua, Aigües Ter Llobregat i el Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí completen la inversió.

Cultura de l’estalvi de l’aigua

Durant els tres primers mesos d’enguany, s’han estalviat 13 hectòmetres cúbics d’aigua a la xarxa d’Aigües Ter-Llobregat, en comparació amb la demanda de referència del període 2005-2007, abans de l’última sequera (principis de 2008). Això suposa un descens del 17,4%, una xifra bona part de la qual respon a la interiorització de la cultura de l’estalvi de l’aigua en la societat catalana en els últims anys.

Nota de premsa

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s