L’Institut Geològic de Catalunya ens explica el terratrèmol del Japó

El Japó es un país d’activitat sísmica elevada, degut a que es troba situat a la confluència de tres plaques tectòniques. El fregament d’aquestes plaques que es fa a una velocitat de 2-3 cm/any provoca que de manera molt freqüent es produeixin terratrèmols de forta magnitud.

L’any 1923 un terratrèmol de 8.3 graus va causar mes de 100.000 morts a la ciutat de Tòquio. Des de l’any 1923 Japó s’ha preparat amb construccions sismoresistents, amb plans d’emergència i amb alertes ràpides, que permeten una acció de protecció abans de l’arribada de les ones destructores. Per tant, es molt probable, que els danys del present terratrèmol, malgrat ser importants, no seran tan catastròfics degut a totes les mesures de prevenció existents.

S’ha originat un tsunami pel trencament del fons marí degut a la ruptura d’uns 500km que ha produït el terratrèmol. El trencament del fons marí provoca un pols a la massa oceànica que es propaga en totes direccions a una velocitat aproximada de 900 km/hora. L’arribada de l’ona a la costa augmenta la seva alçada i per tant s’introdueix a les zones costaneres baixes. El Japó i els països del Pacífic tenen un sistema d’alerta de tsunami que permet avisar amb temps suficient perquè les persones s’allunyin de la línia de costa.

Les informacions actuals mostren danys importants a les ciutats costaneres deguts a les ones sísmiques i a l’arribada del tsunami. A la ciutat de Tòquio, de gairebé 10 milions d’habitants els danys semblen ser importants.

[tv3 3417011]

Més informació sobre sismologia al web de l’IGC.

Institut Geològic de Catalunya

One thought on “L’Institut Geològic de Catalunya ens explica el terratrèmol del Japó

Deixa un comentari