L’Institut Cartogràfic de Catalunya i el Ministeri de Defensa signen un conveni per compartir arxius fotogràfics

icc-recoder-chaconEl Centre Cartogràfic i Fotogràfic de l’Exèrcit de l’Aire (CECAF) cedirà a l’Institut Cartogràfic (ICC) els fotogrames escanejats corresponents a Catalunya del vol general sobre Espanya que es va realitzar als anys 1945 i 46. Amb aquests arxius, l’ICC elaborarà un ortofotomapa digital de Catalunya i, posteriorment, en lliurarà una còpia al CECAF.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder i la ministra de Defensa, Carme Chacón, han signat avui un protocol que permetrà als organismes adscrits, l’ICC i el CECAF, compartir arxius i treballs fotogràfics.

Així, el CECAF cedirà a l’Institut Cartogràfic els fotogrames escanejats corresponents al territori català del vol general sobre Espanya que va tenir lloc els anys 1945-46. Igualment, facilitarà les dades tècniques disponibles d’aquest vol, com ara l’alçada a què es van fer les fotografies, les dates concretes en què van tenir lloc els vols o les coordenades dels fotogrames.

El vol general va ser el primer de cobertura total de Catalunya i Espanya, realitzat per l’Exercit de l’Aire Nord-Americà (USAF) per al reconeixement territorial i generació de cartografia de base. Va tenir lloc entre el febrer de 1945 i setembre del 1946, en dates immediatament posteriors a l’acord bilateral EEUU – Espanya de desembre de 1944.

Amb aquesta informació, l’ICC elaborarà un ortofotomapa digital en blanc i negre de Catalunya del qual lliurarà una còpia al CECAF. Aquest ortofotomapa té una importància cabdal des del punt de vista cartogràfic, atès que permet conèixer mètricament tot el territori català amb un píxel de 0,5-1m i una resolució de 1,5 – 2,5m. L’ús quotidià es podrà veure en el servei de fotointerpretació ortoXpres de l’ICC (www.ortoxpres.cat).

Deixa un comentari